LEGRAND Villanyszerelő tanműhely

LEGRAND Villanyszerelő Tanműhelyek

Villanyszerelő tanműhely korszerű oktatópanelekkel

ÚJ Villanyszerelő tanterem átadása Szegeden

Intelligens oktatótermeket adtak át a Szegedi SZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájaban. A XXI. század követelményeinek megfelelően az okosházak vezérlését, programozását... Olvasd tovább


Alapkapcsolások gyakorló panel
(süllyesztett szereléshez)

HD-VA1

A panel lehetővé teszi a világítási alapkapcsolások (egypólusú, váltó, kereszt, csillár, fényerőszabályozás), és a szükséges védelmi készülékek (áramvédő készülékek, kismegszakítók) kiválsztásának, süllyesztett szerelésének begyakorlását. A szerelvényeket egyenként és sorolva is szerelni kell. Az installálás mellet lehetőséget biztosít a szabályos áram alá helyezés, lekapcsolás készségszintű begyakorlásár is. A panel kialakítása 50X60 as lapon történik. A helyi védelmet biztosító készülekek egysoros 4 modulos falon kívüli tokozatba kerül. A panelhez tartozik feladatleírás és feladatlap.


Alapkapcsolások gyakorló panel
(falonkívüli szereléshez)

HD-VA2

A panel lehetővé teszi a világítási alapkapcsolások (egypólusú, váltó, kereszt, csillár, fényerőszabályozás), és a szükséges védelmi készülékek (áramvédő készülékek, kismegszakítók) kiválasztásának, falon kívüli szerelésének begyakorlását. Az installálás mellet lehetőséget biztosít a szabályos áram alá helyezés, lekapcsolás készségszintű begyakorlására is. A panel kialakítása 80X80 as keretben elhelyezett perforált lapon történik. A falon kivüli kialakítás 40X20mm-es kábelcsatornával és állítható kiemelőkeretben elhelyezett szerelvényekkel valósul meg. A helyi védelmet biztosító készülekek egysoros 8 modulos átlátszó plexi ajtaju tokozatba kerül. A panelhez tartozik feladatleírás és feladatlap.


Alapkapcsolások gyakorló panel
Lépcsőházi automata
(falon kívüli szereléshez)

HD-VA12

Biztosítja a lépcsőhazi automata bekötésének, beállításának, felcsengető és kapunyitó rendszerek megtervezésének, kialakításának begyakorlását. A panel helyi védelemmel van ellátva (túláram, túlterhelés, zárlat), lehetőséget adva a védelmi készülékek (áramvédő, kismegszakító) kiválasztására, bekötésére. Az installálás mellet lehetőséget biztosít a szabályos áram alá helyezés, lekapcsolás készségszintű begyakorlásár is. A panel kialakítása 80X80 as keretben elhelyezett prforált lapon történik. A falon kivüli kialakítás 40X20mm-es kábelcsatornával és állítható kiemelőkeretben elhelyezett szerelvényekkel valósul meg. A helyi védelmet biztosító készülekek egysoros 8 modulos átlátszó plexi ajtaju tokozatba kerülnek. A panelhez tartozik feladatleírás és feladatlap.


Intelligens szerelvények gyakorló panel

HD-IPL15

A gyakorlópanel biztosítja a Netatmo rendszerű felhő alapú rendszer telepítésének és programozásának gyakorlását. A panel világítás mikromodulon keresztüli kapcsolását, illetve süllyesztett szerelvényen keresztül fényerőszabályozását teszi lehetővé. A redőnyvezérlést süllyesztett redőnyvezérlők, illetve redőnytokba szerelhető végrehajtókon keresztül történik. A mikromodulok s redőnytokba építhető készülékek vezérlését rádiós távvezérlők végzik. A panel található gateway biztosítja a felhő alapú internetes elérést. A panelhez egy vezérlő tablet is tartozik. A helyi védelmi készülékek és a mikrokapcsolók kétsoros átlátszó plexi ajtajú falon kívüli elosztószekrénybe kerül elhelyezésre. A panel 80×80-as lapra kerül elhelyezésre. A redőnyök működésének visszajelzése zöld és piros jelzőlámpákkal történik.

Kaputelefon színes videó egységgel

A panel lehetővé teszi a kétvezetékes video kaputelefon rendszer telepítésének begyakorlását a szükséges védelmi készülékeket is beleértve. Gyakorolható a kaputábla és a beltéri egység, valamint a mágneszár szerelése vezérlése

WiFi-s beltéri egységgel (új)

A panel lehetővé teszi a kétvezetékes video kaputelefon rendszer telepítésének begyakorlását a szükséges védelmi készülékeket is beleértve. Gyakorolható a kaputábla és a beltéri egység, valamint a mágneszár szerelése vezérlése, valamint a rendszer „felhőbe” való csatlakoztatása. A beltéri egység WIFI kapcsolatot tud létesíteni a számítógépes hálózattal, így a megfelelő applikáció letöltése után a kaputelefon akár számítógépről, akár okostelefonról elérhetővé válik.


Magasságban állítható panel állvány

HD-VA010

Aluminium profil szerkezetű panelmérethez állítható szereló állvány. Asztalon elhelyezhető.


Motorvezérlés oktatópanel
(háromfőázisú motorral)

HD-IMO3

Motorvezérlő panelen található eszközökkel magvalósítható feladatok:

 • Mágneskapcsolós alap vezérlések pl.:
 • Mágneskapcsoló működtetése
 • Mágneskapcsoló működtetés visszajelzéssel,
 • Mágneskapcsoló öntartása,
 • Mágneskapcsoló öntartása visszajelzéssel,
 • Logikai alap kapcsolások pl.:
 • Logikai ÉS kapcsolás (AND),
 • Logikai VAGY kapcsolás (OR),
 • Logikai Kizáró VAGY (XOR) (Előnykapcsolás),
 • Hibajelzés nyomógombos nyugtázással
 • Többfunkciós egységgel kapcsolások pl.:
 • Működés késleltetés,
 • Lekapcsolás késleltetés,
 • Lekapcsolás késleltetés jelzéssel,
 • Működés késleltetés lekapcsolás késleltetéssel,
 • Működés késleltetés lekapcsolás késleltetéssel és visszajelzéssel
 • Motorvezérlő kapcsolások pl.:
 • Motor indító kapcsolás (1 és 3 fázison),
 • Irányváltó kapcsolás (1 és 3 fázison),
 • Csillag – Delta motorindító kapcsolás,
 • Csillag – Delta motorindító kapcsolás irányváltással,
 • Csillag – kettőscsillag – delta kapcsolás (csak érdekesség),

Természetesen mindegyik kapcsolásban ajánlottak a mérési és hibakeresési feladatok gyakorlása is.

A panelen található túláram-védelmi készülék a panelhez tartozó, 3fázisú aszinkron motorhoz lettek igazítva. A készülékek szerelőlapos 800x600x250 IP66 védettségü elosztószekrényben kerül kialakításra. A vezérlő és jelző készülékek az elosztó szekrény ajtajára kerülnek. Vészleállító gomb szintén az ajtóra kerül felszerelésre.


placeholder image

PLC oktatópanel Siemens S7-1200
PLC-vel szerelve

HD-PLC-S7

Alap Plc programozási feladatokra alkalmas. A plc mellett alap (világítás, redőny vezérlés) KNX rendszert is tartalmaz, ezáltal biztosítja a KNX és PLC rendszerek közötti kapcsolat létrehozásának gyakorlását, a két rendszerbe installált készülékek kölcsönös vezérlését, működtetését. A PLC , a gateway, a kijelző, a vezérlő és jelző készülékek 600x400x250 IP66 védettségü szerelőlapos elosztószekrénybe, illetve annak ajtajára kerül elhelyezésre. A KNX készülékek 80×80-as lapon kerülnek elhelyezésre. A végrehajtó készülékek 2×13 modulos átlátszó plexi ajtajú falon kívüli elosztószekrénybe kerülnek. A gyakorlópanel két elemét patch kábel köti össze moduláris illetve süllyesztett RJ45 szerelvényeken keresztül.


KNX alap (Basic) modul

HD-KNX01

A panel tartalmazza mindazokat a KNX vezérlő és végrehajtó készülékeket, amik lehetővé teszik az alap szintű intelligens feladatok (redőny vezérlés, világításvezérlés – kapcsolás, fényerőszabályozás) – programozását, és az alapkészülékek installálását. A panel tartalmazza a rendszer és a felhasználó védelmét szolgáló védelmi készülékeket is. A panel biztosítja a villanyszerelő, erősáramú elektrotechnikus és az épületautomatizálási technikus szakma leírásában szereplő intelligens rendszerek oktatásának tárgyi feltételeit.


KNX emelt szintű kiegészítő (Bacic+) modul Bővítő panel a Basic készlethez

HD-KNX02

A panel tartalmazza mindazokat a KNX vezérlő és végrehajtó készülékeket, amik lehetővé teszik, az alap szintű panel kiegészítéseként a bonyolultabb intelligens feladatok ( logikai feladatok, hőmérséklet szabályozás az időjárás állomás jeleinek figyelembevétele, bináris bemenetek kezelése) – programozását, és a készülékek installálását. A panel biztosítja a rendszer és a felhasználó védelmét szolgáló készülékeket is.


ETS5 Light program vezérlőegységgel

HD-ETS5 L+

Maximum 20 KNX készülék programozását biztosító hardver kulcs


ETS5 Ful program vezérlőegységgel

HD-ETS5 F+

Korlátlan számú KNX készülék programozását biztosító hardver kulcs


KNX magyar nyelvű könyv

KNX könyv

Magyar nyelvű kézikönyv a KNX rendszerek kiépítéséhez és programozásához.


Akkreditált Partner képzés (a LEGRAND KNX központban)

HD-TR-KNX01

A tanfolyam KNX világszervezet által elfogadott tematika alapján alapszintű akkreditált KNX partner képzés. A sikeres vizsga után a KNX világszervezet igazolja a tanfolyam elvégzését, és állítja ki az egész világon érvényes bizonyítványt.


Villanyszerelő tanműhely kialakítása

A helyi sajátosságokhoz igazodva a megrendelővel egyeztetve alakítjuk ki a tanműhelyt az igényeknek megfelelően.

A kialakítás magába foglalhatja a tervezéstől az kiépítésen keresztül az érintésvédelmi mérésig az összes feladatot, de természetesen csak azt amire a képzőnek szüksége van.

Voltak olyan megrendelőink is, ahol a tervek alapján a tanulók építették ki a rendszert tanári felügyelettel és munkatársunk ellenőrzésével, ez a tanulóknak is komoly motivációt jelenthet.

Kialakításnál az alábbiakat javasoljuk:

Villanyszerelő tanműhely kialakítása Tanári vezérlőszekrény 1. Központi túláram, túlterhelés és túlfeszültség védelem
  2. Munkaállomások feszültség ellátásának kapcsolása, bekapcsolt állapot visszajelzése az elosztószekrényben
    >  nyomógombos bekapcsolással
    >  Legrand Netatmó intelligens rendszeren keresztüli bekapcsolás
  Elhelyezése falon kívüli, üvegajtós álló elosztószekrényben
  Tanulói munkahely kialakítása   Falon kívüli szereléssel DLP kábelcsatornában.
    400V 3~
    230V
    12-24V  a munkaállomáson elhelyezett transzformátor segítségével
     helyi védelem 3p 10A, 1p 13A, 1p 6A
     vészleállító nyomógomb
     bekapcsolt feszültségszint visszajelzés